E-mail
Novice Povezave Vpis v klub Guzzi oglasnik Guzzi Trgovina Moto Guzzi forum Člani

   Osem Guzzistov (s petimi Guzziji) smo si na sončno nedeljo v začetku junija privoščili lep izlet čez tri gorske prelaze s postankom v skoraj stoodstotno slovenski vasi na avstrijskem Koroškem, v Selah. Tam so namreč Slovenci slavnostno odprli gospodarski objekt - klavnico, ki so ga zgradili s sredstvi Evropske unije.

Pot smo začeli v Ljubljani, kjer se nam je, vsem Ljubljančanom, pridružil Erik, direktno iz Postojne. Lepa pot čez Gorenjsko je ravno zadostovala za ogrevanje pred ovinki gorskega prelaza Jezersko, kjer smo naredili prvi postanek za kavo (s sintetično smetano), Coca-Colo in pivo - s pogledom na jezero in gorske vrhove.

Potem pa naprej, čez mejni prehod, po ovinkih navzdol vse do Železne Kaple. Tam smo zavili na desno proti Obirskem (Ebriach) in Borovnici (Zell Freibach), kjer se cesta spet začne vzpenjati, ovinki pa se kar nočejo končati. Vendar sedlo poplača trud s prekrasnim razgledom na dolino proti Borovljam. Sele (avstrijsko Zell Pharre) se namreč nahajajo tik pod Košuto, med Borovljami in Železno Kaplo.

Otvoritveno slovesnost smo zamudili in prišli ravno na kosilo, ki ga je spremljala slovenska glasba - harmonika in vse ostalo. Najprej nas je pozdravil župan Sel Nanti Olip (ki je bil 4 leta predsednik ene od obeh osrednjih organizacij koroških Slovencev v Avstriji), in je tudi glavni pobudnik za izpeljani projekt. Prijazno je poskrbel, da nismo bili lačni in žejni, potem pa so nam razkazali celoten objekt, ki ni le klavnica (v pritličju), ampak je tudi odličen prostor za druženje ter razne sestanke in prireditve (v prvem nadstropju) - tudi za Moto Guzzi srečanje! Na prireditvi pa tudi ni manjkalo znanih slovenskih in koroških osebnosti.

Domov smo se odpravili v smeri proti Borovljam in čez Ljubelj, z obveznim postankom v Duty-ju, pa naprej proti Ljubljani. Da ne bi prehitro zaključili lepega dneva, smo se ustavili še ob Zbiljskem jezeru. Klima je bila res primerna za motorističen izlet, saj ni nobenemu Guzziju nič odpadlo, vsi so vzorno vžigali, pa še zeblo nas ni. Načrtujemo še nove izlete v kraje v Avstriji, Italiji in na Madžarskem, kjer živijo Slovenci.